SAYFALAR

5 Ağustos 2015 Çarşamba

Bisikletlerin Trafikle Mücadelesi

       Ülkemizde bisiklet kullanan insanların trafikte çok fazla sorun yaşadığı ortada.Hafta sonu arkadaşlarımızla çıktığımız bisiklet turundan sonra bu konuda düşüncelerimi paylaşmak istedim.Aşılması gereken ön görülerin başında bisikletler bir araç kabul edilmiyor ve emniyet şeridini veya yolun en sağını kullanmamıza rağmen araçlar tarafından tehlikeye atılıyoruz.Bu duruma etken olan nedenlerden biri de şehirlerimizde bulunmayan bisiklet yolları,bizi ana yollara çıkartmaya mecbur durumda bırakıyor.Haberler de sık sık bisiklet kazaları duyuyoruz.Trafikte normal şartlar altında bisikletliler ve motorlu taşıt sürücülerinin çok dikkatli olması gerekiyor fakat ülkemizde ise bisikletliler %90,motorlu taşıt sürücüleri %10 zorunda olmalı gibiymiş gibi bir durum var,bisikletliler trafikte resmen yok sayılıyor.


       Ortalama bir otomobil yaklaşık 2 ton ağırlığında fakat bisiklet ise nerdeyse 10 kg.Arada çok büyük bir fark var ve bir çarpma anında sonucun neler doğurabileceği %100 ortada gibi.Bu konuda Karayolları kanunun içinde resmi bir kanun olmaması da büyük bir eksiklik.Ülkemizde böyle eksiklikler varken,bazı Avrupa ülkelerinde bisikletle gidilen mesafe için ücret verildiğini biliyormuydunuz? Çevre konusunda da doğa dostu olan bir araçtır bisiklet! 


   Gürkan Genç,ismini daha önce duydunuz mu,bilmiyorum fakat kısa bir bilgi vermek istiyorum.Gürkan Genç ,2012 'de bisiklet ile başladığı dünya turunu 2019'da sonlandıracak.Her ne kadar zorluklar olsa da,bunların altından kalkarak 7 senede dünya turunu tamamlamak ve bisiklet konusunda farkındalık yaratmak. Daha detaylı bilgi almak için http://www.gurkangenc.com/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


   Bisiklet konusunda inşallah çözümler bulunur,bisiklet yolları yapılır,karayolları kanununda geçerli bir edinir.Bunlardan da öte motorlu taşıt sürücülerinden trafikte biraz daha hoşgörülü davranmalarını beklemek en doğal hakkımız diye düşünüyorum.Dünya,çevre kirliliği konusunda çok kötü durumlara gidiyor,araçlardan salınan egzoz dumanını biraz daha azaltarak çevre kirliliğin iyileşmesi konusunda bisiklet sürerek katkıda bulunabilirsiniz.Tek sürmek istemiyorum,gezmek istiyorum derseniz de,ilinizde bulunan bisiklet toplulukları grubuyla sosyal medya aracılığıyla iletişime geçerek,çözüm bulabilirsiniz.Herkese iyi sürüşler,her şey daha güzel olacak....



3 yorum:
Write yorum
  1. Bisiklet yolları şart İzmir'deki gibi...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, bende sık sık bisiklet ile turlara giderim, grup olarak yada tek olarak yaptığım her yolculukta bizi hiçe saydıkları basbaya ortada. Bu ülkenin insanı ne yazıkki biraz "geri kafalı". Bisiklet ile karayolunda yolculuk yaparken bizleri çok ayıplıyorlar. Anlam veremiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuya nerdeyse bisiklet süren kimse anlam veremiyor.Tek temennimiz bu sorunların bir an önce çözülmesi ve bizimde rahatça yolcululuk yapabilmemiz.

      Sil